Productiemethode
Het tuinassortiment gebakken bestrating bevat twee typen gebakken klinkers: de strengpers klinker en de vormbak klinker. Ze zijn vernoemd naar de manier waarop ze hun vorm krijgen voordat ze gebakken worden.
Strengpers tuinklinkers worden gemaakt met een zogenaamde strengpers. Een vacuümpers produceert een doorlopende kleibalk (de streng) met zuiver rechthoekige afmetingen. De kleibalk wordt vervolgens volautomatisch versneden in stenen met de gewenste maat. Strengpersstenen hebben een strakke uitstraling en sprekende kleuren. De getrommelde varianten hebben daarentegen juist een rustiek en nostalgisch uiterlijk.
Vormbak klinkers krijgen hun vorm door klei in vormbakken te persen. De vormbak wordt na het persen omgedraaid zodat de steen eruit valt en kan drogen. Na het drogen gaat de steen de oven in. Vormbakstenen staan bekend om hun natuurlijke uitstraling. Daarnaast hebben ze aan de zijkant afstandhouders die de waterpasseerbaarheid vergroten.
De voordelen van gebakken sierbestrating
Gebakken sierbestrating in de tuin heeft veel voordelen. Of je nu voor waaltjes of een ander formaat gaat, de mogelijkheden zijn ongekend. Gebakken klinkers hebben een warme uitstraling, gaan lang mee en zijn ook nog eens milieuvriendelijk.
Kwaliteit betaalt zichzelf terug
Als je kiest voor een hoogwaardig materiaal als gebakken klinkers, betaalt zich dat snel terug. Je hebt lang plezier van je terras of tuinpad dat weinig onderhoud vraagt. Gebakken stenen zijn zeer hard en nemen weinig water op. Hierdoor zullen ze niet kapot gaan als het hard vriest. Bovendien zullen mossen, algen en vuil zich amper aan de steen hechten. ’s Winters kan er toch groene aanslag ontstaan door schaduw, vocht en lagere temperaturen. De groene aanslag is eenvoudig te verwijderen. Het mooie is dat hier geen chemische bestrijdingsmiddelen aan te pas komen. Met een emmer water en een goede schrobbezem verwijder je het vuil. Het gebruik van een hogedrukreiniger raden wij af, omdat het kleine poriën van de bestrating kan openen. Hierdoor kunnen algen en mos makkelijker op de stenen hechten.
Kwaliteit A
A staat voor de hoogst mogelijke kwaliteit. Dat wil zeggen dat alle stenen voor uw project voldoen aan de nationale beoordelingsrichtlijn 2360. Naast kwaliteit A is er ook kwaliteit AG voor onbezande vormbak straatbakstenen. Deze stenen zijn ook van A-kwaliteit, maar zijn vaak wat krommer en minder strak van vorm en uiterlijk. G staat in dit geval voor "Getrokken". Onbezande stenen laten namelijk minder goed los uit de vormbak na het persen van de steen. Het zand zorgt er voor dat de klei niet blijft kleven in de mal. Daardoor zijn onbezande vormbakstenen iets "getrokken".
De wateropneming
De hardheid van straatbaksteen wordt uitgedrukt in het volumepercentage wateropname. De klassen binnen kwaliteit A of AG zijn tegenwoordig van hard naar zachter: 0-4, 4-12 en 4-16. De verdeling in klassen werd bijna 100 jaar geleden in het leven geroepen omdat straatbakstenen tot die tijd werden geproduceerd in veldovens en er geen standaard was voor de kwaliteitsbeoordeling.
De introductie van de Vlamoven in 1915 verbeterde de kwaliteit van de straatbaksteen aanzienlijk, maar het was nog steeds een stookmethodiek die verschillende kwaliteiten klinkers opleverde. Deze moesten na het stookproces handmatig in verschillende hardheidsklassen gesorteerd worden. Totdat men de ‘snelbrand tunneloven’ introduceerde. Deze oven met een stookproces van slechts 36 uur, levert een zeer gelijkmatige en hoge kwaliteit (kwaliteit A4-12) die uitsorteren overbodig maakt.